Historie

Het duikwater Bussloo is een recreatieplas bij het buurtschap Bussloo in de provincie Gelderland tussen Apeldoorn, Deventer en Zutphen. Het oorspronkelijke landschap bestond grotendeels uit drassige akkers en bebossing. De onderstaande kaart geeft de situatie weer rond ca 1900. Duidelijk herkenbaar is de Hofstede De Middelburg. Het oorspronkelijke vennetje links boven De Middelburg maakt nu deel uit van de plas en de westelijke begrenzing loopt ongeveer ter hoogte van Wolbosch. Volgens de overleveringen liggen er onder water resten van de fundatie van een weg/pad die ooit ongeveer gelegen heeft in het midden van waar nu het woord ‘Middelburg’ staat.

duiken, duikers, RGV, Leisurelands, duikstek, divesiteBussloo, community, historie, Bussloo, Voorst, Wilp

Aanleg recreatieplas

Het meer is tussen 1968 en 1977 ontstaan door zandwinning ten behoeven van de aanleg van de A1. In 1977 werd het gebied formeel als recreatieterrein open gesteld. Op onderstaande kaart zijn heel duidelijk de contouren van Hofstede De Middelburg terug te vinden. Deze hofstede is nog steeds terug te vinden op het schiereiland midden in de plas. Het ontstane meer heeft een oppervlakte van ca. 100 ha, terwijl het hele recreatie terrein ca. 300 ha groot is. De maximale diepte bedraagt nu ca 12m .

duiken, duikers, RGV, Leisurelands, duikstek, divesiteBussloo, community, historie, Bussloo, Voorst, Wilp

Onderwaterpark

Een van de voortrekkers bij de totstandkoming van het onderwaterpark was Kees Knol. Hij was eigenaar van een duikwinkel/duikschool in Twello en heeft in die hoedanigheid een actieve rol gespeeld bij de totstandkoming van het onderwaterpark. Helaas is hij tijdens een duikvakantie in Egypte vermist geraakt waardoor hij de verdere ontwikkelingen van het park niet meer heeft meegemaakt. Vandaar dat te zijner nagedachtenis door een van zijn vrienden  een monument is gebouwd. Voor dit monument is een pyramidevorm gekozen die symbool staat voor de volgende zaken:

– De pyramide van Egypte (waar Kees Knol vermist is geraakt)
– de driehoek staat voor de drie-eenheid duikschool, duikvereniging en duikwinkel

Het monument staat onderwater tussen het bootwrakje en het autowrak.